Is een koortslip besmettelijk?

Een koortslip is zeer besmettelijk. Raak de blaasjes en korstjes niet aan en krab ze vooral niet open. Het virus is aanwezig in het vocht in de blaasjes en verse korstjes. Besmetting vindt plaats door zoenen, knuffelen of ander lichaamscontact. Was daarom regelmatig de handen en waarschuw anderen in je omgeving dat je een koortslip hebt om de kans op besmetting te minimaliseren.

Koortslip gevaarlijk voor baby

Een koortslip is lastig, pijnlijk en kan als gênant worden ervaren, maar is in principe niet gevaarlijk voor degene die de koortslip heeft. Voor een baby is een koortslip echter zeer Koortslip babygevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn. Het afweersysteem van een baby is nog niet optimaal ontwikkeld, waardoor een koortslipbesmetting kan resulteren in hersenvlies- of hersenweefselontsteking. Dit kan zorgen voor ernstige en blijvende gezondheid- en ontwikkelingsproblemen. Een koortslipbesmetting bij een baby kan zelfs dodelijk zijn. In het Engels wordt een ‘koortslipkus’ aan de baby ook wel de ‘kiss of death’ genoemd: de doodskus. Het risico op ernstige aandoeningen lijkt het grootst te zijn in de eerste 8 weken na de geboorte. Vermijdt daarom elk lichamelijk contact met een baby als u een koortslip heeft. Ook als je weet dat je regelmatig een koortslip hebt wordt geadviseerd terughoudend te zijn met het kussen en knuffelen van een pasgeboren baby.

Zwanger en koortslip

Informeer direct een arts of je verloskundige als een koortslip krijgt als je zwanger bent of als je een pasgeboren baby hebt. Zij kunnen je goed informeren over de mogelijkheden om een koortslipbesmetting van je baby te verkleinen. Vaak wordt geadviseerd een mondkapje en latex handschoenen te dragen tijdens de verzorging van de baby.

Virulite

Een nieuwe en effectieve koortslipbehandeling wordt geboden door Virulite. Virulite lichttherapie kan een koortslip voorkomen en laat de koortslip sneller genezen als de blaasjes zich toch al hebben gevormd. Met unieke 180-dagen-tevredenheidsgarantie!

tevredenheidsgarantie koortlip